22.09.20

Art & Medicine #3: Reflections on Self-Experimentation

Art & Medicine #3: Reflections on self-experimentation (in times of a global pandemic)

Op dinsdag 22 september om 19.30 uur zullen kunstenaar Ana María Gómez López en medisch historicus Prof. Dr. Eddy Houwaart verschillende aspecten bespreken rond lichamelijk experiment ten tijde van een wereldwijde pandemie. De lezing wordt gemodereerd door kunstenaar Rosanne van Wijk.

Graag nodigen we je uit om het gesprek via Zoom (ww: 777) te volgen.

Kunstenaars zetten, net als artsen en wetenschappers, vaak hun lichaam in als plek voor experiment en innovatie. Zij testen prototypes, procedures en hypothesen op zichzelf en dienen als initieel onderzoeksobject. Maar wat betekent het om het eigen lichaam te onderzoeken in tijden van crisis, zoals de huidige Covid-19-uitbraak? Hoe verandert de betekenis van dit directe lichamelijke zelfonderzoek wanneer men over de hele wereld verschuivingen of verslechteringen in de fysieke zorg ervaart en ongelijkheid in gezondheidszorg toeneemt?

In de derde Openbare Les Kunst & Geneeskunde, zal kunstenaar Ana María Gómez López reflecteren op deze vragen en onderzoeken hoe het inzetten van het eigen lichaam een ander perspectief kan bieden op de veranderende epidemiologische situatie. Samen met medisch historicus Prof. Dr. Eddy Houwaart, bespreekt Ana María de specifieke uitdagingen van zelfexperiment in tijden van een pandemie. 

Openbare Lessen: Kunst & Geneeskunde
Vanuit de gemeenschappelijke nieuwsgierigheid en verwondering naar de mens en het menselijk lichaam hadden geneeskunde en kunst ooit een sterke band met elkaar. Door de vele maatschappelijke en technologische ontwikkelingen, zijn deze twee werelden jarenlang tegenover elkaar komen te staan. De medische wereld stond voor objectiviteit, de kunstwereld symboliseerde de subjectiviteit. Sinds enkele jaren zien we echter dat de vakgebieden een nieuwe interesse in elkaar krijgen. In een reeks Openbare Lessen bekijkt de Jan van Eyck Academie wat er gebeurt als deze twee domeinen samenkomen. Door de dialoog tussen de kunsten en de geneeskunde te stimuleren, onderzoeken we samen met het publiek wat de meerwaarde kan zijn. Dit is het derde event in deze serie.

Openbare Lessen: Kunst & Geneeskunde is een initiatief van Onderzoek & Educatie, een deelinstituut van de Jan van Eyck Academie.

Ondersteund door: BankGiro Loterij Fonds

 

 

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief