Hubert van Eyck Academie

Masterclasses, International Projects and Courses

De Hubert van Eyck Academie verbindt de Van Eyck aan onderwijsinstellingen om haar heen, ontwikkelt onderwijs en educatie, realiseert masterclasses, symposia en summerschools, stimuleert artistiek onderzoek en koppelt de praktijk van deelnemers van de Jan van Eyck Academie aan wetenschappelijk en maatschappelijk onderzoek.
 

De Hubert van Eyck Academie is in de afgelopen twee jaar structurele samenwerkingsverbanden aangegaan met universiteiten en hogescholen. Deze hebben geleid tot gezamenlijke onderwijscurricula, masterprogramma’s en er wordt gewerkt aan een Graduate School of the Arts. De Hubert van Eyck ontwikkelt tevens diverse workshops en projecten voor de kunstopleidingen van Hogeschool Zuyd, waardoor studenten de mogelijkheid krijgen om onder professionele begeleiding kennis te maken met nieuwe technieken, inzichten en theorie.
 

De Hubert van Eyck Academie organiseert summercourses en masterclasses opdat ook anderen gebruik kunnen maken van de mogelijkheden van de Van Eyck. Daarnaast initieert en faciliteert de Hubert van Eyck Academie projecten samen met onderwijsinstellingen om te onderzoeken hoe kunst, wetenschap en onderzoek op nieuwe manieren kunnen samenwerken. De Hubert van Eyck Academie is verder partner van drie door de Europese Unie gefinancierde projecten (NEARCH, GALA en Performing Gender, voor meer informatie zie het menu aan de linkerkant van deze pagina).

De unieke werkwijze van de Hubert van Eyck Academie resulteert in een divers programma met uiteenlopende activiteiten:
 

THE DRIVE OF...
30.10 – 06.11.2015 The Drive of Drawing
09.09 - 16.09.2016 The Drive of Walking


De Van Eyck organiseert een serie masterclasses onder de naam ‘The Drive of…
De eerste masterclass was The Drive of Drawing, een masterclass tekenen o.l.v. Robbie Cornelissen met 12 geselecteerde deelnemende kunstenaars. Het publiek programma omvatte een lezing van Deanna Petherbridge, beeldend kunstenaar en auteur van The Primacy of Drawing; de avond Drawing Experiences, waarin Robbie Cornelissen, Florette Dijkstra, Arno Kramer, Marc Nagtzaam, Erik Odijk en Stijn Peeters elk 20 minuten aan de hand van hun werk vertelden wat tekenen voor hen betekent; een openbare les waarbij het werk van de deelnemers aan de masterclass werd besproken door Marc Nagtzaam, Erik Odijk, Robbie Cornelissen en de deelnemers zelf. De week werd afgesloten met een tentoonstelling die t/m 20 november 2015 te zien was in de Van Eyck.

De Masterclass The Drive of Walking vond van 9-16 september 2016 plaatsvinden onder leiding van master Yeb Wiersma en gast-master David Helbich.
Deze masterclass beproefde het wandelen als een wezenlijk onderdeel van de kunstenaarspraktijk en als een specifiek middel voor onderzoek, waarneming en ervaring. Kunstenaars, curatoren, schrijvers, ontwerpers, antropologen, dichters, landschaps/architecten en filosofen voor wie het wandelen de actieradius van hun werk is of die wilden onderzoeken wat het wandelen voor hun werk kon betekenen, konden zich aanmelden voor deze masterclass.

Mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds

 

WHAT ABOUT A GARDEN
Op 10 april is het project What about a Garden van start gegaan, een initiatief van de Hubert van Eyck Academie en buitenplaats Kasteel Wijlre, in samenwerking met de Universiteit Maastricht/Centre for Contemporary Writing. Het project onderzoekt op welke manier de tuin door de eeuwen heen van invloed is geweest op het werk van filosofen, schrijvers en kunstenaars.

Het project werd geopend met een tentoonstelling in het Koetshuis van buitenplaats kasteel Wijlre, met onder meer werk van drie alumni van de Jan van Eyck Academie: Jason Hendrik Hansma, Alessandro Bertelle en Stefan Peters. Parallel aan de tentoonstelling presenteert Stefan Cools in de orchideënkas van het Hedge House zijn lab van inheemse vlindersoorten en zijn artistieke onderzoek naar vlinders en hun residu.

In de loop van het voorjaar en de zomer worden er steeds nieuwe activiteiten georganiseerd. Zo worden er verschillende routes aan het project toegevoegd, waaronder een geur-route van beeldend kunstenaar Sanne Vaassen en een literaire route in samenwerking met schrijfster/dichteres Anneke Brassinga.

Het volledige programma is hier te vinden

What About a Garden komt tot stand dankzij de financiële ondersteuning van VSB Fonds, BNG Cultuurfonds, Brand Cultuurfonds, Gemeente Gulpen-Wittem, Gemeente Eijsden-Margraten en Gemeente Maastricht, en dankzij bruiklenen van het Bonnefantenmuseum Maastricht

 

HET POEZIE EN VERHALENKABINET
In 2015 zijn de Hubert van Eyck Academie, de Universiteit Maastricht en Stichting SoAP gestart met een project rond poëzie en dementie. Middels een reeks poëzie- en verhalenworkshops, opgezet en uitgevoerd door Dr. A. Swinnen van de Universiteit Maastricht, werd de participatie van mensen met dementie in verschillende verzorgingshuizen in Maastricht bevorderd. Er werd naar gestreefd de levenskwaliteit van mensen met dementie te verhogen, die vaak eenzaam zijn en in een isolement leven. Om bewustzijn te creëren bij andere mensen, is er ook een artistieke interventie aan het project gekoppeld. Jan van Eyck deelnemer Stéphanie Lagarde heeft zich laten inspireren door het onderwerp herinnering en dit werk gekoppeld aan de gedichten en verhalen die gecreëerd zijn tijdens de workshops. 

De uitkomsten van het artistieke onderzoek van Stephanie Lagarde werden op 20 en 21 mei gepresenteerd bij zorgcentrum Scharwyerveld. Er werden rondleidingen door de tentoonstelling georganiseerd, waarbinnen ook plek is voor de verhalen en gedichten die tijdens de workshops zijn gecreëerd. 

Mede mogelijk gemaakt door het Fonds Cultuurparticipatie

 

OVER-WEIGHTED
In 2016 ging het project Over-Weighted  van start gegaan. Het project richtte zich op een van de meest serieuze problemen van de volksgezondheid: obesitas. Het startpunt van het project was een onderzoek van de Universiteit Maastricht naar stigmatisering en discriminatie van mensen met overgewicht. Het project Over-Weighted bestond uit een artistieke fase en een maatschappelijke fase. 

Over-Weighted werd mede mogelijk gemaakt door BankGiro Loterij Fonds, Universiteit Maastricht en Antidiscriminatie Voorziening Limburg

 

ARTISTIEK ONDERZOEK NICK STEUR
De Hubert van Eyck Academie heeft theatermaker Nick Steur uitgenodigd voor een onderzoeksresidentie in de Van Eyck. In het kader van de subsidieregeling ‘Nieuwe Makers’ van Fonds Podiumkunsten ontvangt Nick Steur een tweejarige subsidie. Steurs werk bevindt zich op het snijvlak van performance en beeldende kunst en hij heeft dankzij de subsidie een langlopend artistiek onderzoek kunnen starten onder begeleiding van de Hubert van Eyck Academie en Workspacebrussels. De Hubert van Eyck Academie adviseert, begeleidt en faciliteert Nick Steur binnen de beeldende kunstdiscipline. Gedurende een eerste residentieperiode bij de Van Eyck heeft Nick Steur zich gericht op een voor hem nieuwe discipline; fotografie.

Het tweejarige onderzoek zal resulteren in twee voorstellingen. De eerste voorstelling 'A piece of 2 - balancing human sized rocks’ ging in première tijdens het SPRING festival in Utrecht (19-28 mei 2016). Klik hier voor meer informatie.

Het onderzoek van Nick Steur wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten

 

STORY TELLING & SELLING
De Hubert van Eyck Academie, het Letterkundig Centrum Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg en de Universiteit Maastricht/Centre for Contemporary Writing organiseerden in september 2015 een tweedaagse schrijfworkshop onder leiding van schrijfster Marente de Moor. Aan deze schrijfworkshop, die onder andere werd bijgewoond door studenten van de Universiteit Maastricht, werd een wedstrijd gekoppeld. Het winnende verhaal is geschreven door Hanneke van Dongen en wordt in juni 2016 in samenwerking met studenten van de opleiding Visuele Communicatie van de Hogeschool Zuyd, gedrukt in het Charles Nypels Lab. De studenten krijgen daarbij begeleiding op het gebied van het vormgeven en het drukken van teksten.

De worskshops zijn mede mogelijk gemaakt door Het Letterkundig Centrum Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg, Maastricht Centre for Contemporary Writing, Gedrukt in Maastricht

 

SYMPOSIUM BOOKS & THE CITY 
Van 22-24 juni 2016 organiseerden de Hubert van Eyck Academie en de Universiteit Maastricht het symposium Books & the City. In het symposium kwamen verschillende perspectieven aan bod op de relatie tussen boeken en steden. Zo werden er vragen gesteld over de manier waarop steden worden gerepresenteerd in literatuur, in reisgidsen en in kunstenaarsboeken. Maar er werd ook ingegaan op de vraag hoe boeken een rol spelen in het construeren van een narratief rond de geschiedenis, het geheugen en de toekomst van steden. In het symposium kwamen onderzoekers, kunstenaars en mensen uit de beroepspraktijk samen. Parallel aan het symposium werden in de Van Eyck kunstenaarsboeken gepresenteerd.

Informatie over het programma is hier te vinden.

De conferentie werd mede mogelijk gemaakt door het Research Stimulation and Valorisation Fund-FASoS (RSF), Universiteitsfonds Limburg/SWOL, Gedrukt in Maastricht.

 

SUMMER DESIGN ACADEMY
16 internationale ontwerpers werkten van 23 – 30 augustus 2015 samen aan een publicatie en een tentoonstelling tijdens de eerste Summer Design Academy. De deelnemers werden begeleid door The Design Displacement Group en werkten in het Charles Nypels Lab. De tentoonstelling liep t/m 12 september 2015.

Mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg, Prins Bernhard Cultuurfonds, Ipega group, Spronk Grafische Afwerking 

 

ONDERZOEK SOCIAL DESIGN 
In opdracht van het BankGiro Loterij Fonds voeren Van Eyck Mirror en de Hubert van Eyck Academie een onderzoek uit naar Social Design en naar de projecten die Stichting DOEN in de afgelopen jaren heeft geïnitieerd en ondersteund. Het onderzoek liep van 2015-2017.

Partners: Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van Universiteit Maastricht, Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten en Maastricht Academy of Fine Arts and Design van Zuyd Hogeschool
 

 

Nieuwsbrief

Van Eyck Academie

×
Hierbij geef ik me op voor de Van Eyck nieuwsbrief